آخرین اخبار
کد مطلب: 75030
گرماي مذاکراتي که بر سرماي آلماتي چربيد
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 772

به گزارش سلام لردگان، مذاکرات ايران و 1+5 در آلماتي قزاقستان پس از 2 روز، ظهر چهارشنبه با کنفرانس مطبوعاتي سکانداران دو تيم مذاکره کننده به پايان رسيد.

در اين دور از مذاکرات که با رويکردهاي طرف غربي در قبال ايران طي 8 ماه گذشته از مذاکرات مسکو و اعمال تحريم هاي به زعم هيلاري کلينتون وزير خارجه سابق آمريکا، فلج کننده، حساسيت ويژه اي يافته بود، طرفين تنها با 2 دور مذاکره، پرونده آلماتي را هم بستند تا با توافقي که صورت گرفت براي روزهاي 16 و 17 فروردين دوباره در همين شهر گردهم آيند.

طرح پيشنهادي که «ناگهان» رو شد

تيم ايراني که به رياست جليلي به آلماتي سفر کرده بود، مبناي مذاکرات را شنيدن پاسخ 6 کشور در قبال پيشنهادات خود در مسکو قرار داده بود، هر چند بعدها مشخص شد که ايران در اين نشست تنها شنونده نخواهد بود و متناسب با پاسخ گروه 1+5 پيشنهاداتي خواهد داشت که مهمترين ويژگي آن در بر گيري، جامعيت و نيز به روز بودن آن است.

طبق روال گذشته، تيم ايراني و برخي کشورها يک روز پيش از برگزاري نشست وارد محل برگزاري شدند تا ديدارهاي دوجانبه و رايزني‌هايي داشته باشند.

در همين راستا بود که علي باقري معاون سعيد جليلي با نماينده چيني ديدار داشت. جليلي نيز در روز قبل با رئيس جمهور قزاقستان ديدار و رايزني کرد.

اولين شليک رسانه‌هاي غربي در جنگ رواني

آغاز نشست طبق معمول هر دوره با جنگ رواني رسانه‌ها آغاز شد. رسانه هاي غربي با انتشار اخباري مبني بر پيشنهاد غرب به ايران در تعيلق غني سازي 20 درصد و تعطيلي سايت هسته‌اي فردو در قبال برداشتن برخي تحريم‌ها، اولين گلوله هاي اين جنگ نرم را شليک کردند.

اين خبر بلافاصله از سوي منابع نزديک به هيئت مذاکره کننده تکذيب شد، اما اين تنها خبري نبود که تکذيب شد و گلوله هاي اخبار از خشاب رسانه ها طي دو روز مذاکرات تمامي نداشت.

پيشنهاد «بازنگري شده» 1+5 با اميد به «حصول پيشرفت» در مذاکرات

«کاترين اشتون» مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا پيش از آغاز دور جديد مذاکرات ايران و 1+5 در «آلماتي» قزاقستان، گفت که اين گروه با «پيشنهادي بازنگري‌شده» براي ايران پاي به مذاکرات جديد گذاشته است.

وي ابراز اميدواري کرد که اين دور از مذاکرات با «حصول پيشرفت»، پايان يابد.

تنها يک دور مذاکره

بعد از ظهر روز سه شنبه بود که دور اول مذاکرات در هتل ريکسوس آلماتي آغاز شد.

با پايان دور اول نشست که حدود سه ساعت به طول انجاميد، طرفين دور دوم را به روز بعد موکول کرده و به رايزني هاي ديپلماتيک پرداختند.

دور دوم يک ساعته

پيش از برگزاري دور دوم مذاکرات در روز چهارشنبه، جليلي و اشتون با يکديگر ديدار کردند. پس از اين ديدار، جليلي به گفت‌وگو با وزير خارجه قزاقستان پرداخت و سپس مذاکرات دور دوم آغاز شد.

مذاکرات روز دوم بيش از يک ساعت به طول نينجاميد و طرفين مانند رسم هفت دوره گذشته روز دوم مذاکرات را به جمع بندي گذراندند و پس از آن راهي کنفرانس مطبوعاتي شدند تا به سوالات بي شمار بيش از 300 خبرنگار که از همه جاي دنيا در اين مکان گرد آمده بودند پاسخ دهند؛ شايد اين بحران 10 ساله بين المللي به راه حلي رسيده باشد.

سنت شکني‌هاي ايران

اين بار اما بر خلاف گذشته سعيد جليلي پشت ميز کنفرانس مطبوعاتي رفت تا درباره مذاکرات ايران با 6 کشور اظهار نظر کرده و به پرسش خبرنگاران پاسخ دهد.

سنت شکني ديگر تيم ايراني اين بود که بيانيه اي نيز منتشر شد که در آن به مواردي از جمله توافق طرفين بر برگزاري نشست کارشناسان در استانبول و نيز برگزاري نشستي مجدد در آلماتي و نگاه واقع بينانه تر طرف مقابل براي ادامه مذاکرات و نيز ارائه طرح به نسبت معقولتر 6 کشور به ايران که پيشنهادات کشورمان در مسکو را نيز در بر مي گرفت، اشاره کرده بود.

خوش بيني دو سوي ميز مذاکرات

جليلي در کنفرانس خبري خود با اشاره به کلياتي از موارد مطرح شده در مذاکرات 2 روز گذشته گفت: روز گذشته طرف مقابل در پاسخ به پيشنهادات و طرح ايران، پيشنهاداتي را ارائه کرد که ناظر بر برخي محورهاي طرح پيشنهادي ايران بود.

وي گفت: برخي نکات در اين پاسخ نسبت به قبل واقع بينانه‌تر بود و سعي شده بود که در برخي موارد به ديدگاه‌هاي ايران نزديک‌ شود که اين را مثبت تلقي مي‌کنيم. اگرچه تا رسيدن به نقطه مطلوب فاصله زيادي داريم.

در اظهارات دبير شوراي عالي امنيت ملي دو نکته مهم ديگر به چشم مي خورد؛ اول اينکه ايران هر ميزان اورانيوم، چه 5 و چه 20 درصد را که نياز داشته باشد توليد مي کند و ديگري اينکه در طرح پييشنهادي طرف مقابل از تعطيلي فردو سخني به ميان نيامده است.

طرحي که پيشنهادات ايران را هم لحاظ کرد

پس از آن نوبت به اشتون رسيد تا نظر 6 کشوري را که به زعم وي «مواضعي متحد» در قبال ايران دارند را بيان کند.

او نيز البته مانند جليلي خوشبين بود.

اشتون با اشاره به اينکه 1+5 طرحي اصلاح شده به طرف ايراني ارائه داده که سازنده بوده و همچنين نگراني‌هاي بين‌المللي را در آن انعکاس مي‌دهد، خاطرنشان کرد: در اين طرح اصلاح شده پيشنهادات ايران نيز لحاظ شده است.

مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا به سوال شيطنت آميز يکي از رسانه هاي غربي که ميخواست بداند آيا 1+5 دقيقا تعطيلي فردو را از ايران خواسته يا نه، اينگونه پاسخ داد: من درباره طرح 6 کشور به ايران جزئياتي ارائه نمي دهم. شايعه سازي نکنيد!

اشتون به يک نکته مثبت و اميدوار کننده ديگر مذاکرات نيز اشاره اي داشت؛ در طرح ارائه شده به ايران، پيشنهادات اين کشور در نشست مسکو لحاظ شده است.

شايد همين اظهار نظرهاي مقامات ارشد تيم هاي مذاکره کننده بود که واکنش هاي مثبت کشورهاي درگير موضوع را در پي داشت به گونه اي که وزارت خارجه چين و معاون وزير خارجه روسيه از صراحت و سازنده بودن مذاکرات سخن گفته و مذاکرات را سودمند خواندند.

واقع بيني‌اي که حاصل شد، نظراتي که نزديک شد

در مجموع مي‌توان گفت که در آلماتي بر خلاف بغداد و مسکو، طرفين به نوعي واقع بيني نزديک شده بودند و دست از شعارها و نيز کسب بيشترين سود ممکنه در مذاکره کشيده بودند تا با ايجاد يک شرايط جديد به راه حلي براي اين بحران يک دهه اي برسند.

اين رويکرد طرفين باعث شد تا فضاي مذاکره و به‌خصوص کنفرانس هاي خبري در پايان مذاکرات نسبت به گذشته لطيفتر و گرمتر باشد، فضايي که با محيط برگزاري مذاکرات چندان همخواني نداشت.

 

(منبع خبرگزاري فارس )

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس